Blog

Vráskavec ozrutný

19.06.2013 19:16

váskavce ozrutné sú najväčšie zvieratá na svete, sú to cicavce, ktoré vážia až 109 ton. Patria do čeľade veľybovité a zdržujú sa v Severnom ľadovom oceáne. Živý sa prevažne planktónom, čiže nebezpečná je len jeho veľkosť. Ich počet sa rýchlo zmenšuje rybolovom. Vráskavce každoročne migrujú do teplejších vôd aby tam porodili svoje mláďatá. Späť sa opäť vracajú brezivé. Vráskavce migrujú aj preto, lebo v zime zamŕza oceán a tak sa nemôžu nadychovať.

medveď hnedý

13.05.2012 14:32
Medveď hnedý je najrozšírenejší druh medveďa. Živí sa prevažne rastlinnou potravou ale v prípade dostupnosti konzumuje aj mäso. Medveď hnedý sa vo voľnej prírode dožíva približne 25 rokov, v zajatí sa dožíva o niečo viac. Medvede vrhnú počas zimného spánku.

Medveď hnedýMedvěd brtník (U. a. arctos)

Žirafa štíhla

28.03.2012 13:21
Žirafa štíhla je párnokopitník a najvyšší zo všetkých suchozemských živočíšnych druhov. Má charakteristický predĺžený krk a nohy. Samce dosahujú  výšku 4,8 až 6m a môžu vážiť 900 kg. Samice sú obvykle o niečo menšie. Živia sa rastlinnou potravou. Sú samotárske ale často sa zoskupujú do čried. Domácim prostredím žirafi sú savany Afriky.   

                                                                             

 

 

                                                                   

tapír juhoamerickí

28.03.2012 11:29
Tapír juhoamerický jeveľkým nepárnokopytníkom, jeho výška je 80-100cm a váži okolo 250kg. Vo voľnej prírode sa dožíva asi 25-30 rokov. Srsť tapíra juhoamerického je hnedá, telo je mohutné, končatiny krátke a majú krátky chobotík. Mláďatá týchto tvorov ktoré majú veľmi radi vodu sa narodia a nejakú dobu vyrastajú so škvrnitou srsťou. Je bylinožraví, požiera výhonky, listy a plody.                                                                                                         

 

hroch obojživelný

28.03.2012 10:32
Hroch patrí medzi najťahšie zvieratá Afriky, hneď po slonovi a nosorožcovi.  Môže vážiť až 4 tony a dorastá do dĺžky 4,6m. Je to bylinožraví tvor ktorý má na svedomí najviac ľudských životov. Medzi prstami majú plávacie blany. Oči, nozdry a uši má na vrchnej časti hlavy, aby aj pri ponorení celého tela mohli zostať nad hladinou. Hroch obojživelný sa dožíva približne 45 rokov. Je to vegetarián, živí sa vodnými rastlinami a stáda sa skladajú s 15-20 hrochov. Vyskytujú sa v Afrike v sladkovodných jazerách a povodiach riek.  

gorila nížinná

28.03.2012 09:52
.Gorila nížinná je mierumilovné zviera, ktoré dnes žije v Afrike. Sú to najväčšie a najsilnejšie ľudoopice na svete . Gorily sú blízky príbuzní človeka. Voľne žijúci samec môže vážiť až trikrát toľko ako človek. Gorily žijú v stádach, ktoré tvorí niekoľko samíc, mláďat a jeden dominantný samec. Živia sa rastlinnou potravou.  V prípade ohrozenia môže dospelý jedinec napadnúť aj leoparda či človeka, ale nikdy nie bez príčiny! Horské gorily dovolia človeku si aj sadnúť v ich blízkosti, pokiaľ sa uistia že im nehrozí nebezpečenstvo.
 

delfín skákavý

26.03.2012 18:23
Delfín skákavý je príbuzní delfína obyčajného. Tento delfín je cicavec ktorý žije vo vode. Mláďa tohto mierumilovného tvora, ktorý ešte nikdy neublížil človeku vie hneď po narodení plávať. Delfín skákavý sa živí drobnými rybkami. Jeho farba je šedá a dĺžka tela 2 metre. Delfín skákavý sa vyskytuje v teplých vodách. S týmto neuveriťeľným tvorom sa dá stretnúť aj v stredozemnom alebo čiernom mori. 
Palackorrú delfin (Tursiops truncatus)

papagáj ara

25.03.2012 18:23
Ara patrí medzi najvačšie papagáje na svete, dorastá do 76 - 86 cm a môže vážiť 900 - 1300 gramov. Samice týchto papagájov znášajú spravidla dve vajcia. Ary majú veľký tvrdý zobák s ktorým dokážu rozlúsknuť aj orech, ale často ho využívajú ako tretí oporný bod pri lezení po stromoch.

okapia pralesná

25.03.2012 10:47
Okapia je príbuzná žirafy hoci sa na ňu nepodobá má hnedú farbu a na zadnej časti tela má pruhy podobné zebre. Zvláštne zafarbenie okapiu dobre maskuje v tropických a hustých pralesoch. Okapie sú samotárske a plaché tvory ktoré sa kŕmia len v noci listami zo stromov. Jazyk okapie je dlhý až 50 cm. Okapie majú slabý zrak , ale dobrý sluch a čuch.

Okapia

Lamantín

25.03.2012 10:01

 Sú to veľké, vodné a takmer bezsrsté bylinožravé morské a sladkovodné cicavce. Dlhé 3 - 4 metre a vážia 500 - 1500 kilogramov. Majú sivú až hnedastú farbu. Pohybujú sa ťarbavo a ich oči a uši sú veľmi maličké. Jediné mláďa vie hneď po pôrode plávať. Rod lamantín je známi aj ako, morská krava. Lamantíny žíjú v plytkých vodách pri pobreží, ako aj v neďalekých riekach a neďálekých lagunách.       

 Lamantine
 

 

1 | 2 >>

Štítky

Neboli nájdené žiadne štítky.